Syrop z agawy równie niezdrowy co zwykły cukier
Syrop z agawy – zdrowy zamiennik szkodliwego cukru?
W sklepach syrop z agawy zajmuje często zaszczytne miejsce na półkach ze zdrową żywnością. Nie zastanawiając się, wielu z nas wrzuca go do koszyka ciesząc się, że znaleźliśmy w końcu nieszkodliwy zamiennik niezdrowego cukru. Czy jest tak rzeczywiście, czy jedynie daliśmy się nabrać na dobrze przemyślany chwyt marketingowy jego wytwórców?
Produkcja
Pierwsze syropy z agawy powstawały rzeczywiście w Meksyku, tak jak przedstawiają to obecni producenci. To tam zaczął być naturalnie produkowany setki lat temu – wyrabiano z niego fermentowany napój alkoholowy i kompletnie niczym nie przypominał płynu, który widzimy dziś w sklepach. Obecnie wytwarzany jest na masową skalę – zamiast prawidłowego wykorzystywania łodyg, producenci uzyskują sok z korzenia zawierającego olbrzymie ilości inuliny – błonnika nierozpuszczalnego, będącego ciężkostrawnym dla wielu osób. Słodki syrop pozyskuje się przy wykorzystaniu procesów chemicznych – skrobię pochodzącą z korzenia należy najpierw oczyścić, potem przefiltrować, by w końcu doprowadzić do pojawienia się płynu zawierającego fruktozę. Wszystkie te czynności nie mają nic wspólnego z naturalną i w pełni bezpieczną dla zdrowia, produkcją.
Fruktoza
To dzięki niej syrop jest słodki, a jej stężenie w napoju waha się w okolicy 70 % – to olbrzymia ilość, mogąca poważnie zaszkodzić osobom mającym problemy z jej trawieniem. Łyżeczka takiego płynu zawiera tyle samo kalorii, co łyżeczka zwykłego cukru. To istotna informacja dla cukrzyków, bowiem producenci zachwalają syrop z agawy jako odpowiedni dla chorych – tymczasem indeks glikemiczny syropu może być nawet wyższy od indeksu cukru.
Co istotne – nie przeprowadzono do tej pory, żadnych wiarygodnych badań dotyczących wpływu jego stosowania na ludzi cierpiących na cukrzycę.
W przypadku wszystkich osób spożywających syrop z fruktozą istnieje ryzyko wywołania otłuszczenia wątroby – płyn bowiem przedostaje się do niej, a fruktoza odkłada się w postaci tłuszczu – nie jest przekształcana w energię. Syrop ponadto powoduje nieustanne uczucie głodu i może przyczyniać się do powstania problemu otyłości.
Nie traćmy więc pieniędzy na niezdrowy produkt, będący jedynie wytworem skutecznie przeprowadzonych kampanii reklamowych jego producentów
i omijajmy z daleka sklepowe półki z meksykańskim nektarem.