Co jedzą weganie: Skąd czerpią białko?
Weganie to osoby, które świadomie rezygnują ze spożywania wszystkich produktów pochodzenia zwierzęcego. Sam weganizm można wobec tego potraktować jako restrykcyjną wersję wegetarianizmu, ponieważ jego przedstawiciele poza mięsem, unikają również ryb, jaj, drobiu, a także mleka pochodzenia zwierzęcego. Czym wobec tego się żywią?
Skąd weganie czerpią białko?
Nie ma co do tego wątpliwości, że białko jest niezwykle ważnym elementem w diecie każdego człowieka. To właśnie białko odpowiada za transportowanie tlenu do komórek, odbudowę zużywających się tkanek czy transport poszczególnych witamin i minerałów. Białka są również elementem składowym ciał odpornościowych, dzięki którym organizm jest w stanie bronić się przed wszelkiego rodzaju bakteriami i wirusami. Jego obecność jest wobec tego piekielnie ważna.
Do produktów odznaczających się największą zawartością białka należą jednak przede wszystkim mięso, ryby oraz jaja i nabiał, a zatem wszystkie produkty, których weganie starają się unikać za wszelką cenę. Właśnie dlatego w przypadku wegan odpowiednio zbilansowana i zaplanowana dieta ma nie lada znaczenie. Weganie muszą uzupełniać i pozyskiwać białko w zupełnie inny sposób, dbając o tym, by zapewnić organizmowi jego regularne dostawy. Źródłem niezbędnego białka dla wegan są przede wszystkim rośliny strączkowe. Właśnie dlatego w przepisach wegańskich tak często można spotkać się z soczewicą, ciecierzycą oraz fasolą. Te rośliny w odpowiednich proporcjach są w stanie spełnić zapotrzebowanie wegan na białko.
Dieta pełna ziaren
Poleganie wyłącznie na roślinach strączkowych nie w każdym przypadku będzie dobrym rozwiązaniem, dlatego w wegańskich dietach bardzo często pojawiają się również produkty ziarniste. Dostarczają one nie tylko cennych białek, ale stanowią również świetne źródło potrzebnych węglowodanów. Weganie często sięgają po różnego rodzaju otręby, które są dodawane zarówno do deserów, jak i wytrawnych dań. Sięgają także po różnego rodzaju kasze, które stanowią bazy wielu zróżnicowanych posiłków oraz makarony, ryże czy komosę ryżową. Zbożowe produkty są bardzo ważnym elementem wegańskiej diety.
Owoce i warzywa w diecie wegańskiej
Świeże owoce i warzywa w każdej niemal postaci stanowią elementarną część wegańskiej diety. Nie ma w tej materii niemal żadnych zastrzeżeń z wyjątkiem indywidualnych preferencji. Świeże owoce najczęściej stanowią przekąskę między głównymi posiłkami, ale mogą również być dodatkiem w pysznych deserach na bazie wegańskich jogurtów, które z kolei są tworzone z produktów sojowych i oleistych nasion. Nieco większe spektrum możliwości dają same warzywa, które często w daniach zastępują mięso.
Coraz większą popularnością cieszą się na przykład wegańskie gulasze z kawałkami duszonej dyni zamiast wołowego mięsa czy wegańskie kotlety marchewkowo-fasolowe, które smakują nawet miłośnikom mięsnych potraw. Dosyć dużą popularnością cieszą się także kotlety z gotowanego i następnie rozdrobnionego kalafiora. Wbrew pozorom, istnieje wiele bardzo interesujących przepisów wegańskich, które mogą stanowić wielką inspirację dla smakoszy o bardzo zróżnicowanych preferencjach.
Wegańskie produkty
Niektórzy weganie rezygnują z mięsa i produktów pochodzenia zwierzęcego, bo nie są w stanie znieść ich smaku, ale zdecydowana większość decyduje się na taki krok z całkiem innych pobudek. Rezygnacja z takich produktów stanowi w ich przypadku osobisty sprzeciw wobec cierpienia zwierząt, które są hodowane wyłącznie po to, by na końcu swojej drogi wylądować na naszych talerzach. W takich sytuacjach całkowita rezygnacja z produktów pochodzenia zwierzęcego bywa utrudniona. Można jednak śmiało powiedzieć, że i w takich okolicznościach znajdziemy satysfakcjonujące rozwiązanie. Rynek produktów wegańskich bezustannie się rozwija, a na sklepowych półkach znajdziemy sporo substytutów, które do złudzenia przypominają swoje prototypy. Przykładem może być seitan pszenny, który po doprawieniu do złudzenia przypomina mięso. Kotlety z tofu czy kotlety sojowe przygotowywane na bazie bulionu warzywnego to kolejna propozycja, która zachwyci wegan przepadających za smakiem mięsnym.
Czy weganie jedzą słodycze?
Rezygnacja ze słodkich rarytasów jest dla wielu osób wprost niewyobrażalna. Weganie w imię zasad nie sięgają po słodkie wypieki, bo ich przygotowanie wiąże się z zastosowaniem mleka oraz jajek. Nie sięgają po przetwory z dodatkiem miodu, jogurty naturalne, maślanki, ciastka i wiele innych produktów, których nie postrzegamy nawet jako przekąski, na których mogły ucierpieć zwierzęta. Dla wegan sprawa jest jednak jasna – nawet śladowe ilości zakazanych elementów sprawiają, że dany produkt zostaje całkowicie wyeliminowany z diety.
Na szczęście sytuacja pozytywnie zmienia się w ostatnich latach, a wielu producentów zaczyna dostrzegać potencjał w tworzeniu przekąsek wegańskich. Na rynku pojawiają się coraz to nowsze słodycze przeznaczone dla wegan. Hitem są batoniki bez laktozy oraz żelki bez żelatyny. Bardzo dużym zainteresowaniem cieszą się także ciastka bez masła. Weganie bardzo często korzystają też z powszechnie dostępnych przepisów na wyjątkowe desery, w których zwierzęcy tłuszcz zastępowany jest na przykład awokado.