Zdrowie naszej krwi, czyli zakwaszenie organizmu
Zakwaszenie organizmu to coraz częstsza dolegliwość. Trudno ją rozpoznać i zazwyczaj nie jest sprawdzana w podstawowych badaniach u lekarza. A ponadto jej objawy można przypisywać innym problemom zdrowotnym. Jednak osoby, które mają pojęcie o dietetyce mogą szybko rozpoznać ten problem. Niestety większość osób nawet nie wie, że posiłki mogą być zasadowe lub kwasowe, a przewaga tych drugich doprowadzi do zakwaszenia organizmu.
Potrzebna jest równowaga
Dużo się mówi o zbilansowanej diecie, w której powinno być białko, węglowodany i tłuszcze, ale za mało wspomina się o równowadze zasadowo-kwasowej. Odpowiedni stosunek anionów i kationów sprawia, że pH jest poprawne oraz nasze procesy życiowe przebiegają w prawidłowy sposób. Stan równowagi osiąga się kiedy pH krwi wynosi 7,35-7,45. Jeżeli jednak jest znacznie wyższe oznacza to, że jest przewaga składników zasadowych, gdy jest o wiele niższe – kwasowych. Jednak niebezpieczne są odstępstwa od normy na poziomie poniżej 6,8 albo powyżej 7,8.
Pierwsze objawy zakwaszenia
Objawy zakwaszenia można mylić nawet ze zmęczeniem czy sezonowym osłabienie organizmu. Mogą być nawet takie same jak w chorobach układu trawiennego. Do najpowszechniejszych objawów wskazujących na zachwianie równowagi kwasowo-zasadową można zaliczyć: bóle głowy i zawroty, ciemne kręgi pod oczami, występowanie wyprysków skórnych od pryszczy ropnych po małe krostki, częste przeziębienia i ogólne osłabienie organizmu, niestrawność, nudności, gorycz lub uczucie kwasu w ustach, obłożony język. Mogą pojawiać się też mroczki pod oczami czy brak energii, a nawet nadwaga.
Negatywne skutki zakwaszenia organizmu
Opisane wyżej objawy to tylko wstęp do prawdziwych i trudnych w leczeniu schorzeń, które mogą się pojawić po dłuższym zakwaszeniu organizmu. Do najpowszechniejszych chorób na skutek zakwaszenia można zaliczyć nadciśnienie, cukrzycę, miażdżycę, osteoporozę, zmiany zwyrodnieniowe stawów, a nawet może się to przyczyniać do rozwoju nowotworów. Mogą pojawić się też długotrwałe stany zmęczenia, ogólny brak koncentracji, zaburzenia snu, stany napięć nerwowych, depresja, brak odporności i inne przykre dolegliwości jak zmiany skórne i wypadanie włosów.
Możesz uniknąć zakwaszenia organizmu
Największe znaczenie dla równowagi kwasowo-zasadowej ma dieta. Dostarczanie odpowiednich produktów odżywczych dla naszego organizmu jest bardzo ważne. Musi być równie dużo produktów kwasotwórczych co alkalizujących. Odpowiednią dietę może ułożyć dietetyk, ale też samemu można nauczyć się łączyć pokarmy tak, aby dieta była zbilansowana. Na przykład po zjedzeniu porcji ryży albo kurczaka można zjeść pomidory albo dwa jabłka. Do porcji makaronu i wołowiny można dodać 100 g buraków albo 150 g pomidorów w celu odkwaszenia posiłku. A z kolei 100 g jajek można odkwasić 200 g pomidorów. Najprościej jest zrobić sobie listę produktów zakwaszających i listę produktów alkalizujących i łączyć ze sobą produkty tak, aby zawsze zasadowe i kwaśne znajdowały się w jednym posiłku w podobnych proporcjach.