Jaki parowar warto kupić?
Moda na bycie fit wprowadziła do naszych sklepów i domów zupełnie nowe urządzenia, o których do niedawna, nawet nie pomyślelibyśmy, że są nam niezbędne. Część z nich nie ma nic wspólnego z fit, ale ładnie wygląda i suma sumarum zawsze się przydadzą. Niewątpliwie do urządzeń z zakresu AGD, które zyskują stałą popularność w rodzinnej kuchni należą parowary. Jaki parowar wybrać?
Do czego służy parowar?
Parowar do urządzenie kuchenne służące do przygotowywania posiłków na parze. Wyglądem przypomina prodiż, a jego działanie polega na przenikaniu przez potrawę pary wodnej od dołu do góry i obróbki termicznej wszystkich składników. Dzięki tej prostej technologii potrawy zachowują sole mineralne, witaminy oraz inne składniki odżywcze ważne dla naszego organizmu. A przede wszystkich chronią go przed nadmiarem tłuszczów koniecznych do smażenia czy nawet pieczenia.
Parowary najczęściej składają się z jednego, dwóch lub kilku pięter, to naczynia nałożone jedno na drugie, a do każdego z nich wkłada się kolejną cześć serwowanego dania: np. ryż, mięso, warzywa…Takie ułożenie naczyń powoduje swobodny przepływ pary oraz oszczędza miejsce w kuchni.
Zanim kupimy parowar
Zanim zdecydujemy się na zakup parowaru i kolejny wydatek warto dobrze zorientować się na rynku tego rodzaju urządzeń. Przede wszystkim trzeba zastanowić się do czego będziemy parowar wykorzystywać. Czy będą to wszystkie posiłki dnia, czy tylko do wybranych potraw.
Czy przygotowany w parowarze posiłek ma być daniem dla całej kilkuosobowej rodziny, czy tylko dla jednej lub dwojga osób. Gdzie postawimy w kuchni to urządzenie? Nie ma sensu kupować parowaru, jeżeli zamierzamy upchnąć go głęboko w szafie i będziemy sięgać do niego parę razy w roku. Parowar jest urządzeniem, które powinno stać na samym wierzchu, do codziennego stosowania. Trzeba również pamiętać, że parowar należy myć. Dlatego im bardziej będzie skomplikowany, tym więcej drobnych elementów do mycia.
Dobrym rozwiązaniem jest parowar piętrowy. W zależności od wielkości i skomplikowania dania uruchamia się kolejne piętro. Parowary jednopiętrowe wymuszają gotowanie na raty, co skutkuje stygnięciem wcześnie przygotowanych części.
Przydatne funkcje
Z pewnością przydatną funkcją będzie „podtrzymywanie ciepła”. To funkcja utrzymująca naszą potrawę w gotowości do zjedzenia, podtrzymująca w niej ciepło. Przydaje się wówczas, gdy domownicy zbierają się kolejno na obiad. Jednak dobrze jest znaleźć taki parowar, w którym tę funkcję można dowolnie włączać i wyłączać. Nie każda bowiem potrawa dobrze znosi długie podgrzewanie. Czasem lepiej tę funkcję wyłączyć i po prostu odgrzać posiłek.
Jeżeli gotowane na parze posiłki wymagają długiej obróbki termicznej, dobrze, gdy parowar umożliwia swobodne dolewanie wody. Może okazać się naprawdę uciążliwe zdejmowanie całej wieży w celu uzupełnienia w parowarze wody.
Warto zwrócić również uwagę na przydatność wielu gadżetów dodawanych do parowarów. Wszystkie one podnoszą cenę zakupu, ale czy wszystkie będziemy używać? Niektóre można zastąpić po prostu dostępnymi naczyniami czy też wykorzystać te podstawowe.