Jaki blender kupić? Porady

blender

Nowoczesny blender to skarb każdego kulinarnego mistrza. Zdecydowanie ułatwia pracę, pozwala na przygotowanie wielu dań — aksamitnie kremowych zup, sosów czy koktajli. Słowem to nieoceniony pomocnik, który na dodatek nie zajmuje wiele miejsca na kuchennym blacie. Do wyboru mamy blendery kielichowe i ręczne. To, który lepiej sprawdzi się w kuchni zależy od indywidualnych oczekiwań.

Rodzaje blenderów

Podstawowym zadaniem dobrego blendera jest rozdrobnienie, wymieszanie czy zmiksowanie potrawy. Jest przydatny w wymieszaniu masy na babeczki, ciasta na naleśniki, posiekaniu twardszych składników czy zmiksowaniu owoców i warzyw. Przyjrzyjmy się zatem poszczególnym rodzajom blenderów i sprawdźmy czym się różnią.

Blender ręczny to podstawowe urządzenie, którego atutem są przede wszystkim małe rozmiary i duża poręczność. Nie posiada kielicha, bez trudu można go dopasować do dowolnego naczynia. Jego siła zależna jest od mocy i odpowiednich noży.

Blender kielichowy — jak sama nazwa wskazuje — posiada dopasowany pojemnik, w którym należy umieścić produkty do zmiksowania lub rozdrobnienia. Jest większych gabarytów niż blender ręczny, ale też o wiele lepiej poradzi sobie z rozdrobnieniem twardszych rzeczy. Poza tym cechuje się większą mocą.

Szczegóły warte uwagi

Blendery tylko z pozoru są bliźniaczo do siebie podobne. Oprócz różnic cenowych można znaleźć w nich ogromne różnice, które w bezpośredni sposób przekładają się na jakość użytkowania i efektywność pracy. Jednym z ważniejszych kryteriów wyboru powinna być moc urządzenia. Blendery ręczne posiadają moc oscylującą w granicach 600-750 Wat, natomiast kielichowe mogą osiągać moc do 1500 Watów. Oczywiście, im ta wartość większa, tym lepsza efektywność urządzenia.

Dbając o komfort użytkowania nie bez znaczenia jest model zasilania blendera. Producenci proponują tradycyjne blendery zasilane z gniazdka, a także bezprzewodowe wyposażone we wbudowany akumulator. Warto zauważyć, że bezprzewodowe modele są komfortowe w użytkowaniu, nie mniej ich moc jest zdecydowanie niższa od tradycyjnych modeli i wynosi do 250 Watów. Minusem akumulatorach urządzeń jest ich wygórowana cena.

Bardzo ważnym kryterium wyboru — szczególnie dla osób, które mają zamiar korzystać z blendera z dużą częstotliwością — jest jego maksymalny czas pracy. Często tańsze modele wymagają wyłączenie urządzenia po kilkusekundowej pracy i odczekania chwili do jego wychłodzenia. Czas pracy znajduje się w karcie produktu.

Dość często pomijaną kwestią przy zakupie blendera jest jego kultura pracy. Niestety, blendery zazwyczaj pracują dość głośno, dlatego wybranie tego, który jest oznaczony najmniejszą mocą decybeli jest szczególnie istotne.

Nie zapominajmy także o wygodzie użytkowania, a więc o ergonomicznym kształcie urządzenia, jego wadze, czy antypoślizgowej powierzchni. Istotną sprawą jest także łatwy demontaż i czyszczenie.

Dobrze wyposażony blender

Kupując blender należy zwrócić uwagę na noże. W podstawowym wyposażeniu zazwyczaj znajdują się noże dwuskrzydłowe, droższe i efektywniejsze modele posiadają noże czteroskrzydłowe. Opłacalne jest kupno urządzenia, w którym istnieje możliwość wymiany ostrzy i tym samym dopasowania go do innych funkcji.

Ostatnim kryterium wyboru powinno być sprawdzenie funkcji blendera. Tutaj dostępne jest np. płynna regulacja prędkości, czy funkcja turbo umożliwiająca szybszą pracę. W wysokiej klasy modelach znajdziemy szereg wymiennych końcówek, które przemienią zwykły blender w urządzenie wielofunkcyjne. Do tychże należą m.in. końcówki do ubijania, końcówka do spieniania mleka czy rozdrabniacz do lodu i twardych produktów.