Jak dobrać mąkę do potrawy?

Na rynku istnieje wiele różnych rodzajów mąk. Każda z nich ma różne zastosowania i dlatego też zanim do wykonania konkretnej poprawy wybierze się mąkę warto dowiedzieć się czym różnią się poszczególne mąki oraz jakie mają zastosowanie. Mąka ogólnie najczęściej stosowana jest do różnego rodzaju wypieki, kluski, pierogi, makarony i wiele innych podobnych potraw.

Czy mąka musi być biała?
Mąka to różnego rodzaju zmielone ziarna zbóż różnego rodzaju: pszenicy, prosa, owsa czy też ryżu. Jeśli chodzi o skórę to najwięcej wartościowych składników zawierają skórki, dlatego też im bardziej oczyszczona mąka tym jest ona bielsza, a tym samym zawiera mniejszą ilość składników. Przykładowo mąka tortowa, która jest biała świetnie nadaje się do lekkich biszkoptów, jednak niestety jest niewiele warta jeżeli chodzi o składniki odżywcze. Natomiast jeżeli chodzi o mąkę z pełnego przemiału to jest ona ciemna, a wypieki wychodzą ciemne i o wiele cięższe. Dzięki wypiekom z tej mąki można się o wiele bardziej najeść a węglowodany znajdujące się w nich nie powodują znacznego przyrostu cukru. Jeśli chodzi o typ mąki to im jest on wyższy tym więcej substancji mineralnych znajduje się na 100g. Na przykład mąka 3000 będzie miała 3% substancji mineralnych.

Mąka pszenna
Mąka ta ma różnorodne zastosowanie w zależności od jej typu. Dlatego też należy dokładnie przemyśleć zastosowania. I tak:
– mąka tortowa nadaje się na lekkie biszkopty
– krupczatka na makarony oraz kruche ciasta
– poznańska na pierogi, makarony czy też pizze
– luksusowa na wypieki drożdżowe czy też potrawy gotowane
– sitkowa na wypieki chlebowe
– razowa wypieki pełnego pełnoziarnistego pieczywa

Do najbardziej uniwersalnych mąk tego rodzaju należy typ 500 i 600. Jednak jeśli poszukuje się mąk, które posiadają większą ilość składników odżywczych to należy wybierać mąki wyższego typu. Z tego rodzaju mąk wychodzą najlepsze kluski, placki, kruche ciasta czy też zaparzane ciasto na pierogi.

Mąka żytnia
Tak samo jak mąka pszenna tak samo mąka żytnia dzieli się na kilka różnych rodzajów. Można wymienić:
– typ 580 – chleb żytni jasny
– typ 800 – pierniki, chleb żytni mieszany
– typ 950 – ciemny chleb żytni
– typ 1400 – chleby razowe

Wymienić można oczywiście także więcej różnych rodzajów. Mąka tego rodzaju jest mniej popularna niż mąka pszenna, jednak wcale to nie oznacza, że jest ona gorsza. Najczęstszym zastosowaniem mąki żytniej jest różnego rodzaju chleb, bliny razowe czy też zakwas na żurek.

Mąki bezglutenowe
Obecnie coraz bardziej popularne stają się mąki bezglutenowe. Jest to w głównej mierze związane z celiakią, która to jest chorobą sprawiającą, że organizm nie ma tolerancji na tego rodzaju białko.

Na rynku dostępnych jest wiele różnych rodzajów mąk wśród, których z całą pewnością każdy znajdzie odpowiednie mąki, które będą sprawdzą się w konkretnych zastosowaniach. Warto dokładnie się zastanowić nad wyborem konkretnego rodzaju mąki. Dodatkowo na rynku można znaleźć różnego rodzaju gotowe mieszanki do wypieków. Nie warto jednak się na nie decydować.

Oceń post