25 ciekawostek o słoniach

safari

12 sierpnia obchodzony jest Światowy Dzień Słonia – dzień świętowania jednego z najbardziej ukochanych zwierząt na świecie i zwrócenia uwagi na stojące przed nimi wyzwania. Przedstawiamy najciekawsze informacje i ciekawostki o słoniach.

1. Dorosły słoń musi pić około 210 litrów wody dziennie.

2. Istnieją trzy różne rodzaje słoni, które są obecnie klasyfikowane jako słonie azjatyckie – słonie indyjskie, słonie lankijskie i słonie sumatrzańskie. Jednak w niektórych badaniach słonie z Borneo również uznaje się za czwarty, odrębny podgatunek. Wszystkie są zagrożone z powodu niszczenia siedlisk słoni.

3. To prawda, że słonie nie są fanami malutkich stworzeń.

4. Jedno z badań wykazało, że słonie unikają jedzenia jednego rodzaju drzewa akacji, które jest domem dla mrówek.

5. Słoń komunikuje się w stadach lub między stadami oddalonymi o wiele kilometrów, tupiąc i wydając dźwięki o częstotliwościach które ludzkie uszy nie słyszą.

6. Słoń lankijski jest największym z podgatunków azjatyckich. Sri Lanka ma imponującą ilość słoni dla tak małego kraju. Sri Lanka ma największą gęstość słoni w Azji.

7. Słonie tworzą głębokie, intymne więzi rodzinne i żyją w grupach, znanych jako stado. Wielkość stada zależy od wielkości rodziny i terenu, na którym żyją. Zwykle stado słoni może liczyć od 8 do 100 sztuk, jednak w okolicach zbiorników wodnych zarejestrowano nawet do 1000 osobników.

8. Całe stado będzie chroniło małego słonia i pomagało mu w jego hodowli.

9. Słonie śpią na stojąco.

10. Słonice żyją w grupach liczących około 15 zwierząt, wszystkie spokrewnione i prowadzone przez matriarchę, zazwyczaj najstarszą w grupie. Ona decyduje gdzie i kiedy się przemieszczają i odpoczywają, dzień po dniu i rok po roku.

11. Tułów słonia jest w stanie wyczuć rozmiar, kształt i temperaturę przedmiotu lub zwierzęcia które się po nim porusza tj. mrówka.

12. Słonie afrykańskie są największymi ssakami lądowymi na planecie, a samice tego gatunku przechodzą najdłuższą ciążę – 22 miesiące.

13. Trąba słonia jest właściwie długim nosem zawierającym ponad 100 tysięcy mięśni.

14. Cios słonia może mieć około 2 metrów długości i może ważyć do 140 kg.

15. Słonie mają największy mózg w całym królestwie zwierząt i są też inteligentne.
Ich mózg może ważyć do 5,4 kg. Wielkość niekoniecznie odpowiada bezpośrednio inteligencji, jednak dowody wskazują, że słonie należą do najbardziej inteligentnych, społecznych i empatycznych zwierząt na świecie.

16. Około 12000-15000 słoni na świecie żyje w niewoli.

17. Samce mają bardzo odmienny wzorzec zachowań. Zazwyczaj opuszczają stado w wieku od 12 do 15 lat, zaraz po osiągnięciu dojrzałości płciowej.

18. Podobnie jak delfiny, słonie wykazały oznaki samoświadomości. Potrafią rozpoznać siebie w lustrze.

19. Populacja zmniejszyła się o 62% w ciągu ostatniej dekady, przy czym tylko w zeszłym roku liczba słoni afrykańskich zmniejszyła się o 24 tysięcy.

20. Słonie bardzo łatwo się nagrzewają, więc ich ogromne uszy działają jak “wentylatory”, których używają do ochłodzenia.

21. Zarówno samice, jak i samce słoni afrykańskich mają ciosy, ale tylko samce słoni azjatyckich mają ciosy.

22. Słonie nie lubią orzeszków ziemnych. Nie zjadają ich na wolności, a ogrody zoologiczne nie karmią nimi słoni w niewoli.

23. Słonie zazwyczaj jedzą liście, trawy, korę, korzenie i bambus i mogą spędzać 16 godzin dziennie zbierając pokarm. Będą one również spożywać różne uprawy gruntowe, w tym trzcinę cukrową i banany. Przeciętny dorosły słoń może spożywać dziennie od 150 do 200 kilogramów pożywienia.

24. Odwiedź słonie w krajach, w których żyją na wolności. Ekoturystyka jest korzystna dla gospodarki, zapewnia miejsca pracy, odstrasza kłusowników i nadużycia.

25. Wybieraj operatorów ekoturystyki, którzy wspierają lokalne projekty ochrony słoni i którzy traktują słonie z szacunkiem i godnością.